Årets författare 2021: Per Gustavsson

Jag föddes 1962 och inledde min bana som bildmakare då jag i 15-årsåldern försökte imponera på en tjej vars bror var konstnär. Det gick så där med imponerandet. Men kärleken till bilden varade. Den första konstskolan jag gick på låg i Göteborg och hette Gustavus Primus Målarskola. Jag blev kvar i många år i Göteborg och min slutliga utbildning fick jag på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet). 

Sedan dess har jag frilansat som illustratör och ritat en massa olika och konstiga saker. 

1995 kom min första bok ut som heter Stoppa bollen. Mest känd är jag nog för serien om den kaxiga prinsessan som inleddes 2003 med boken Så gör prinsessor (på annat förlag). Nu har det blivit sex böcker om prinsessan och fyra böcker om hennes kompis Prinsen. Tillsammans har de sålt över 260 000 ex. I år kommer den nioende boken ut i den serien samtidigt som den första boken Så gör prinsessor åter kommer i tryck. 

Jag lyssnar ofta på musik när jag jobbar och då helst filmmusik. Det finns inget som piggar upp en seg måndagsmorgon på jobbet som ledmotivet till en bra skräckfilm. Det får en att kvickna till och kolla under skrivbordet så att inget med tentakler ruvar därunder. Musik betyder väldigt mycket för mig.
 

Foto: Stefan Tell